✓ Frakt 89 kr ✓ Snabb leverans

Vanliga frågor och svar

Vi rekommenderar att du läser igenom bruksanvisningen innan du börjar använda din LotusGrill. Hittar du inte svaret på din fråga är du alltid välkommen att kontakta oss. Lycka till med grillandet!

Vad erbjuder denna grill som inte andra grillar gör?

LotusGrill har väldigt många fördelar men kanske den bästa är snabbheten. De flesta kolgrillarna tar upp till 40 minuter innan man kan börja grill, med LotusGrill så är du igång på 3-4 minuter. Den är lätt att sätta ihop och att montera isär och det är väldigt lätt att tända kolen.

Den är också portabel med en vikt på endast 4 kg för standardmodellen. Den behöver varken el eller gas. Du har total kontroll över temperaturen genom att justera den inbyggda fläkten. Grillen är extremt säker att använda med konstruktionen av dubbla väggar för värmeisolation.

Anledningen till att grillen är rökfri är just för att den är så pass snabb tack vare blåsbälgseffekten genom fläkten då kolen hettas upp otroligt fort vilket motverkar rökutveckling.

Varför är LotusGrill ett hälsosammare alternativ?

Tack vare sin utformning så når aldrig överflödigt fett som droppar från maten kolen. Då bildas inte ämnen som bensypren (polycykliska aromatiska kolväten) som annars lätt uppstår med vanliga grillar när fettet bränns på kolen.

Vad är ratten på sidan till för?

Med ratten så styr man lufttillförseln som också är anledningen till att grillen kan hettas upp snabbt. Med ratten så kan du styra värmen precis så som du vill och där med kan du också undvika att bränna maten.

Hur länge räcker batterierna?

Batterierna som levereras med grillen räcker normalt mellan 40-60 timmar. När du byter ut batterierna så beror det kvalitén på de batterier du köper. Det går även bra att använda uppladdningsbara batterier.

Hur länge håller kolbehållaren?

Beror på hur ofta den används, men tids nog kan du behöva byta ut den då den utsätts för en otrolig hetta. Normalt så håller den, länge.

Finns det reservdelar?

Det finns reservdelar till i princip hela grillen. Kontakta din återförsäljare för vidare information.

Kan man använda den inomhus?

Endast i välventilerade utrymmen med fönster och dörrar öppnade. Vi rekommenderar att man tänder den utomhus först då vissa typer av kol kan ha ett lager ”koldamm” som ger en mindre rökutveckling inledningsvis. Var noga med att hålla grillen från rökdetektorer och brandlarm eller liknande.

Var kan jag annars använda den?

Då den både är portabel och lätt så kan du i princip ta med den vart du än behagar. Till stranden/parken, på camping- eller fisketuren. När du är ute med båten eller på jakt. Eller såklart för regelbunden användning på hemmaplan,

Montering

LotusGrill är förmonterad och är redo att grillas med per omgående. Vid första tillfället behöver du dock ta bort all skyddsplast som kommer med grillen och montera batterierna till fläkten som följer med. Se till att sätta batterierna åt rätt håll.

Vid fastsättning av grillen till ”kroppen”, se till att de två ”öglorna” på grillgallret är i nivå med spännena som är på sidan av grillen. Skador kan uppstå om du försöker spänna fast grillgallret på något annat ställe än där ”öglorna” är.  Se närmare i bruksanvisningen som följer med grillen.

Vad används som bränsle till grillen?

Det är bäst att använda kvalitetskol av hårda träslag som du hittar hos din lokala järn- eller grillaffär. Ju bättre kvalité på kolen desto bättre resultat med än mindre rök. Du kan med fördel köpa LotusGrill speciellt framtagna kol.

Hur tänder jag den?

Du tänder grillen genom att applicera ett lager med etanolgel på brännplattan. Se till att fläkten är på full effekt vid tillfället. Placera brännplattan på sin plats och tänd där efter gelen. Var aktsam då lågan kan vara svår att se i vissa lägen. Känn försiktigt på avstånd att gelen ger ifrån sig värme och placera där efter kolbehållaren ovanpå brännplattan.

Det kommer lite rök när jag startar grillen, är det normalt?

Ibland när grillen tänd så kan viss rök uppstå, oftast på grund av någon sämre bit av kol eller damm som bränns från kolen. Det kommer att lägga sig till i princip obefintlig rök, där av den rökfria grillen.
Mat med mycket fett kan orsaka rökpuffar, för att undvika detta håll feta livsmedel borta från metallplattan som är i mitten av grillen så att fettet fritt får droppa ner i den rostfria behållaren. Se till att rengöra grillen noga efter varje användning.

Kan jag fylla på med kol under tiden som grillen är igång?

Ja, stäng av fläkten och använd en tång till att lyfta av locket på kolbehållaren och lägg till den önskade mängden kol. Vänta ungefär 3 minuter och du har förlängt den tid du har att laga mat.

Hur länge räcker kolen?

Vid en full behållare så kan du beroende på hur hårt du använder fläkten laga mat i upp till en timma. Skulle du önska längre matlagningstid så lägg till lite mer kol enligt föregående punkt.

Vad gör jag med kolen som blir över när jag har grillat klart?

Du kan antingen stänga av fläkten och vänta tills dess att kolen har bränt ut (lämnar du fläkten på så snabbar det på processen) eller så använder du en tång och plockar ur det kol som är kvar och häller vatten över dem. Använd inte den överblivna kolen vid nästa grillning utan byt ut det helt.

Tips:
– Mindre kolbitar i storlek ungefär som en femkrona fungerar som regel bättre än väldigt stora bitar.
– Börja använda grillen så fort som möjligt (efter ca 3-5 minuter), du behöver inte vänta tills dess att all kol har brunnit ned.

Hur rengör jag den?

Både grillgallret och innerskålen kan diskas i diskmaskinen, ta dock bort så mycket fett som möjligt innan ni sätter in delarna i diskmaskinen. De går också naturligtvis bra att rengöra för hand. Undvik hårda borstar, använd vanlig diskborste och diskmedel. Är det riktigt inbrända fläckar så blötlägg över natten eller använd rengöringsmedel för rostfria produkter.

Hur ofta bör jag rengöra den?

Vi rekommenderar att du rengör grillen efter varje gång du använder den. I annat fall så kommer det fett och eventuella marinader som fastar att bli svårare att få bort. Innerskålen bör göras rent noggrant då systemet kräver den reflektiva ytan för att skapa värmen.

Kan jag rengöra den under användning?

Vi avråder starkt från att rengöra den under användning. Vänta tills dess att grillen har kylts ned.

Vilken typ av mat kan jag laga med LotusGrill?

Du kan laga all typ av mat som du normalt gör med en vanlig grill. Alternativen är ändlösa!

Hur lång tid tar det att grilla en köttbit på LotusGrill?

Det beror på vilken typ av kött och tjockleken på biten samt vilken stekgrad du önskar. Du kan med fördel använda ett stektermometer om du är osäker.

Vad är det för platta i mitten, kan jag laga mat på den?

Det är ett droppskydd för att förhindra fett att droppa ned på kolen vilket förhindrar att fettet bränns och att rök bildas. Det går att laga mat på droppskyddet men kom ihåg att fettet kommer att hamna på droppskyddet och det kan brännas och där av bilda rök.

Gäller någon garanti?

Ja, grillen kommer med en 2 års tillverkargaranti gällande för fabrikationsfel. Den gäller inte för normala slitageskador. Reservdelar hittar du här.